Herstructurering

Rechtsvormwijziging

Aan een rechtsvormwijziging kleven fiscale gevolgen. Als u bijvoorbeeld een ander voor 50% laat toetreden tot uw onderneming, dan draagt u 50% van uw onderneming over. U draagt een deel van uw winstgevendheid over. De Belastingdienst wil daarvan ook een deel ontvangen. Maar ook als u uw eigen onderneming overdraagt aan een door u op te richten BV of andersom, als u terugkeert naar de eenmanszaak! De Belastingdienst ziet u en de BV als twee verschillende personen (juridisch zijn het twee personen) en wil wederom belasting heffen. Gelukkig zijn er vrijstellingen in de wet opgenomen, die directe belastingheffing kunnen voorkomen.

Wilt u de rechtsvorm wijzigen, dan stippelt SCH€€RS belastingadvies & financiële planning de financieel en fiscaal voordeligste route voor u uit.

Pensionering en uw bedrijf

Denkt u aan pensionering, dan kan het interessant zijn uw onderneming in een BV in te brengen teneinde uitstel belastingheffing te bereiken. Om dat uitstel te kunnen realiseren moet minstens vijf jaren voorafgaand aan pensioneringsdatum de onderneming ingebracht zijn in een BV. Fiscaal gelden vervreemdingstermijnen, binnen welke periode geen vervreemding/overdracht mag plaatsvinden. Wordt toch binnen een fiscale sanctietermijn vervreemd, dan is alsnog belastingheffing verschuldigd, uitzonderingen daargelaten.

Herstructureringen

De meest voorkomende rechtsvormen waarin ondernemingen worden gedreven zijn: eenmanszaak, vennootschap onder firma (VOF), maatschap, commanditaire vennootschap (CV) en besloten vennootschap (BV). Maar ze zijn niet de enige. Zo is er ook de stichting, vereniging en naamloze vennootschap. En natuurlijk zijn er de buitenlandse rechtsvormen. SCH€€RS belastingadvies & financiële planning adviseert u over de Nederlandse rechtsvormen.

Wanneer een BV?

Waarschijnlijk kent u de verhalen wel van vrienden, familie en zakelijke relaties, uw boekhouder en bankier: je moet een BV oprichten! Dat is veel interessanter. Maar is dat wel zo?

Fiscaal ligt het omslagpunt voor een BV op dit moment op (2022) tussen de € 95.000 en € 105.000 winst per ondernemer. Puur liquiditeitstechnisch ligt dat rond de € 80.000. En juridisch kan een BV al interessant zijn bij € 10.000, als u privé een hoog aansprakelijkheidsrisico heeft. Een goede nachtrust is dan meer waard dan alle fiscale en financiële voordelen tezamen. Wat geldt voor u?

Hier helpt SCH€€RS belastingadvies & financiële planning u inzicht in te krijgen. Aan de hand van uw antwoord komt u zo zelf tot de concusie, welke rechtsvorm het beste bij u past. Wenst u de rechtsvorm te wijzigen dan begeleidt SCH€€RS belastingadvies & financiële planning dat graag voor u.

 

Adres- en contactgegevens
ABostulp 20
5432 HK  Cuijk (NL)
T06 54353028
Einfo@scheersbelastingadvies.nl
KKvK-nummer: 17200983
BBTW-ID-nummer: NL001897621B80